Augustus 2010
Verlichtingstrends
Dit zijn de trends van dit moment.
Trend 1: Kroonluchters nieuwe stijl De Aspid van Leucos is een moderne vertaling van de traditionele Venetiaanse kroonluchter. Met een beetje fantasie zie je in zijn krullen de vorm van een slang met 'platte kop', de Aspid in het Italiaans. Als kroonluchter vormt hij met maximaal drie ringen een enorm object in de ruimte. Dank u, Danillo de Rossi.
Trend 2: buitenlicht mag! De Alien van Next; een invasie van een andere wereld! Alsof er een apart schepsel voorzichtig en gewichtsloos langs een touw naar beneden glijdt. Deze lamp straalt warmte en elegantie uit en is sierlijk en sfeervol. En dus ook geschikt voor buitengebruik. Een "verlichting" voor je interieur, ook buiten.
Trend 3: Aanpassen aan je eigen wensen De hanglamp Plisse van Luceplan won de Design-prijs van Frankfurt in 2008. En terecht: De wijze waarop hij de ruimte verlicht - via de speciale geplisseerde stof - moet je zien om te geloven. Met de verstelbare lengte (60 tot 160 cm) is de lichtspreiding op de tafel naar eigen wens aan te passen. Ook heeft het ontwerp wel wat weg van een vrolijk oplichtend rokje! Leuk bedacht dus, van designer Inga Sempe.
Bron: Liever.com
|
Augustus 2010
Huizenprijzen Amsterdam stijgen weer
De prijzen van bestaande koopwoningen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,7% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Ook in onder meer Haarlem stijgen de huizenprijzen weer.
Het is de eerste keer sinds eind 2008 dat de prijzen in Amsterdam stijgen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Amsterdam was niet de enige grote gemeente waar de koopwoningen duurder werden. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen zijn de prijzen in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bron: CBS
Juli 2010
Cijfers NVM kwartaal 2 2010
In het tweede kwartaal van 2010 zijn 2 procent minder huizen verkocht dan in het jaar daarvoor. Wel stegen de huizenprijzen gemiddeld 1,5 procent. Het duurt gemiddeld tien procent langer voordat een huis verkocht is: 129 dagen.
De daling van het aantal verkopen geeft aan dat de woningmarkt nog altijd niet uit het dal is. Normaal worden in het tweede kwartaal van een jaar flink meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal (gemiddeld 13,5 procent). Nu bedraagt die toename slechts 6,5 procent. Vooral appartementen zijn maar marginaal meer verkocht (0,1 procent).
Hoewel de gemiddelde huizenprijs stijgt, ziet NVM-voorzitter Ger Hukker op straatniveau een aanhoudende tendens van dalende vraagprijzen en opbrengsten. “Blijkbaar is door de vraaguitval nog geen nieuw marktevenwicht gevonden. Het duidelijkst is dat zichtbaar bij vrijstaande woningen.”
Dromers en realisten Uit de cijfers van de NVM blijkt dat het voor verkopers loont om hun woning scherp in de markt te zetten. Deze 'realisten' verkopen hun woning gemiddeld met een verschil van 4,6 procent ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs. Er is echter ook een categorie 'dromers', die een te hoge vraagprijs blijft hanteren. Van deze groep heeft 34 procent zijn woning nu al een jaar of meer op de markt staan. Als ze al verkopen, blijkt uit de cijfers dat meerdere, soms forse prijscorrecties nodig zijn. Gemiddeld leggen deze verkopers 17,3 procent toe op de oorspronkelijke vraagprijs.
Hukker: “Deze gegevens tonen aan dat realistisch prijzen loont. Consumenten moeten wennen aan het idee dat de woningmarkt niet meer is zoals die was.”
Een andere groep verkopers ziet geen heil in de huidige markt en heeft besloten zijn woning voor kortere of langere tijd van de markt te halen. In het afgelopen jaar hebben meer dan 41 duizend huishoudens deze keuze gemaakt.

Figuur: Verkopers die hun woning tegen een realistische prijs in de markt zetten, verkopen tegen een verschil van 4,6 procent tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de verkoopprijs. Verkopers van woningen die lange tijd op de markt gestaan hebben, leggen meer dan 10 procent toe op de oorspronkelijke vraagprijs. Bron: NVM
|
|